dinsdag 11 oktober 2016

John Calvin Abney | Far Cries And Close Calls




John Fullbright, John Moreland en John Calvin Abney; het lijkt erop dat Tulsa, Oklahoma weer prominent op de kaart komt als het gaat om getalenteerde jonge singer-songwriters. Abney is nog wel de minst bekende, maar komt toch, na het debuut Better Luck uit 2015, een jaar later alweer met de geweldige opvolger Far Cries And Close Calls. Nam Abney zijn debuutplaat op in San Francisco, de opnamen voor Far Cries And Close Calls vonden plaats in de Fellowship Hall in Little Rock, Arkansas - maar wel volgens hetzelfde procédé: in drie dagen live opgenomen en op de band geslingerd. Far Cries And Close Calls heeft hierdoor een lekkere rauwe sound. Verantwoordelijk hiervoor is vooral John Calvin Abney zelf; hij bespeelt namelijk gitaar, piano, orgel en pedal steel. Daarnaast beschikt hij nog over een begeleidingsband met daarin bas, elektrische gitaar, drums en Wurlitzer. Die ongepolijste sound manifesteert zich in het bijzonder in de rock-’n-roll-liedjes met een garage-twist en veel echo en reverb - en doet zomaar denken aan Fraser A. Gorman, een jonkie die net als Abney in 2015 debuteerde. ’I’ll Be Here, Mairead’ en ‘Weekly Rate Palace’ rammelen dan ook lekker, wat ook zeker geldt voor ‘Jailbreak’ met zijn fijne Louie, Louie-riffje en primitieve orgeltje. De variatie zit hem erin dat Abney up-tempo afwisselt met prachtig ingetogen liedjes; schitterende country-walsjes met zoete melodieën in de trant van een stemmige Josh Rouse of een melancholieke Elliott Smith. ‘Way Out’ en ‘Imposter’ zijn fraai, maar niet zo doortrokken van weemoed en vergankelijkheid als het fantastische ‘More Than Moonlight’: 

‘Less like Las Vegas, more like fireflies.
‘Less like Las Vegas, more like moonlight.’

Far Cries And Close Calls is een erg mooi album van een singer-songwriter die er klaar voor is; klaar om een groter publiek aan te spreken - en Tulsa definitief terug op de kaart te zetten.

Beauty Seldom Seen / Goodbye Temporarily / Way Out / I’ll Be Here, Mairead / Imposter / Jailbreak / In Such A Strange Town / Weekly Rate Palace / More Than Moonlight / Opportunity